Reklam Alanı
Reklam Alanı
Gündem 326 0

Milyonların Kullandığı Ukrayna Kökenli Teknolojiler

Her ne kadar Ukrayna, şimdilerde Rusya ile yaşadığı savaş ile gündemde olsa da, teknoloji alanında birçok hizmeti bulunan bir ülke konumunda.

Forbes Ukrayna Genel Yayın Yönetmeni Mike Sapiton, bu konuya dikkat çekerek; “Bu savaş Ukrayna ile ilgili değil. Bu hepinizle ilgili.” ifadeleri ile dünya genelinde milyonların kullandığı Ukrayna kökenli önemli teknolojileri hatırlattı.

İşte Rusya saldırısı altındaki Ukrayna’nın teknoloji dünyasına kazandırdıkları: 

WhatsApp

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp ilk olarak, Rusya’nın askeri operasyon başlattığı Fastiv’de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1976’da dünyaya gelen, Ukraynalı göçmen Jan Koum tarafından kuruldu. 2014 yılında 19.3 milyar dolara Facebook tarafından satın alınan WhatsApp, günümüzdeki popülerliğine ulaştı.

PayPal

Dünyanın önde gelen dijital ödeme hizmetlerinden PayPal’da da Ukrayna imzası bulunuyor. 1998 yılında kurulan PayPal’ın kurucu ortakları arasında, 1975 yılında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de doğan Max Levchin bulunuyor.

Snapchat

Mesajlaşma uygulamalar arasında, filtreleri ile dikkat çeken Snapchat’in, popülerleşmesinde büyük pay sahibi olan bu maskeleme teknolojisinin altında yine Ukrayna imzası bulunuyor. Snapchat bu teknolojiyi uygulamaya kazandırmak için 2015 yılında, Ukrayna kökenli Yurii Monastyrshin tarafından ortaklaşa kurulan fotoğrafçılık girişimi Looksery şirketini 150 milyon dolara satın almıştı.

CleanMyMac

Ukrayna’nın başkenti Kiev, bilgisayarlardaki gereksiz ve kötü amaçlı yazılımları temizleyen CleanMyMac uygulamasının geliştiricisi MacPaw şirketininde merkezi konumunda. CleanMyMac uygulamasının, dünya çapında 30 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduğu düşünülüyor.

Solano

Dünyanın en popüler blokzinicir ağlarından biri olan Solano’da, Ukrayna kökenli Alex Yakovenko tarafından kuruldu. SOL adında ki kripto parasıyla da bilinen Solana platformu, 400’den fazla DeFi, NFT ve Web3 projesine de ev sahipliği yapıyor.

GitLab

Ukrayna’da yaşayan Dmitriy Zaporozhets, geliştirici ekiplerin daha verimli bir şekilde işbirliği yapmasına yardımcı olmak için 2011 yılında GitLab platformunu kurdu.

OKU  2022 Yılı Zamlı Trafik Cezaları Belli Oldu

Grammarly

Ukrayna’nın en büyük teknoloji şirketlerinden biri de Grammarly. Dil bilgisi açısından doğru ve hatasız içerik yazma konusunda hizmet veren Grammarly platformu, 2009 yılında Ukraynalı Max Lytvyn, Alex Shevchenko ve Dmytro Lider tarafından kuruldu.

Mustafa Avcı {Mustafa Avcı}

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir